83 % от избирателите в Нидерландия гласуваха и дадоха най-много гласове

...
83 % от избирателите в Нидерландия гласуваха и дадоха най-много гласове
Коментари Харесай

Марк Рюте печели изборите в Нидерландия при 83 % активност

83 % от гласоподавателите в Нидерландия гласоподаваха и дадоха най-вече гласове за партията на досегашния министър председател Марк Рюте. Заради пандемията там гласуването търпя три дни. Избирателните секции бяха ситуирани в огромни пространства - концертни зали, църкви. Можеше да се гласоподава и по пощата. Избирателната интензивност е с 1 пункт повече, в сравнение с парламентарните избори преди четири години.

Либералната партия (VVD)на премиера Марк Рюте, печели общите избори, извършени в Нидерландия и ще получи 36 места от 150-те на нидерландския парламент, две повече от в този момент, съгласно екзитпола, което не й дава задоволително болшинство, с цел да ръководи сама, оповестява „ Евронюз “. 

На второ място е прогресивната партия( D66), водена от министъра на външното съдействие Зигрид Кааг, която на тези избори печели  8 места повече, в сравнение с партията имаше до момента, увеличавайки представителството си до 27 депутати, което значи удар по крайната десница на Герт Вилдерс (PVV). D66 и до момента беше в четирипартийната ръководеща коалиция. Марк Рюте, който е на власт от 2010 година, има всички шансове да бъде министър председател на Нидерландия четвърти следващ мандат. Новата ръководеща коалиция евентуално ще е от три партии - VVD, D66 и Християндемократически апел, само че ще има нежно болшинство от 77 места. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР